La Casa

17
La Casa
La Casa
La Casa
La Casa
La Casa
La Casa
La Casa
La Casa
p_20161206_204255

La Casa està distribuïda en dues plantes.
A la Planta Baixa hi trobem les zones comunes. El cos central de l’allotjament el forma la sala d’estar/menjador amb una gran taula de menjador, zona de sofàs amb tv, equip de música i llar de foc. L’espai és obert i comunicat amb la cuina totalment equipada i una barra, que conservant l’estructura original de la casa, ens permet agilitzar els àpats pels que no vulguem entaular-nos, però si seure còmodament.
Un bany comú, i la terrassa al mateix nivell, ens acaben de donar les facilitats de gaudir de l’espai i la bona temperatura si s’escau.
L’escala ens durà a la Primera Planta.
Totes les finestres de la casa estan equipades amb mosquiteres.

La Cuina

La Cuina
La Cuina
La Cuina
La Cuina

La Cuina, situada a la PLANTA baixa, és també un punt d’entrada a la casa. Està totalment equipada amb vitroceràmica, forn, microones, rentavaixelles, rentadora, planxa i post de planxar, nevera amb congelador de tres calaixos, amb una vaixella completa i joc de gots i copes per 10 persones i utensilis varis.

Una mica d’història

Des de finals del segle XVIII, la família Balañà de Figuerola del Camp, va comprant petites peces de terra a la partida de la Plana de Cabra del Camp. Un cop la hisenda s’ha anat fent gran, l’any 1812, Isidre Balañà compra 15 jornals més de terra en aquesta zona a peu de la Guixera (la Voltorera) amb una masia. Aquesta masia és la masia del Mas del Traça (o Mas Traces).

Estem al vell mig de la guerra del francès, recent promulgada la constitució de les Corts de Cadis (La Pepa). Un cop expulsades les tropes franceses de Catalunya, molts homes reclutats per l’exèrcit i encara armats, s’uneixen en grans partides i es dediquen al bandolerisme. Més tard amb l´inici de les Guerres Carlines aquests bandolers s’incorporaren a un i altre bàndol.
Això suposa que la primera meitat del segle XIX a la zona sigui una època d’una inseguretat extrema. Si no són els exèrcits, són els bandolers els qui delmen les terres i ataquen els pobles.
Els problemes per desplaçar-se de Figuerola fins a Cabra pel perill que això comporta, fa que l’agost de 1840 Anton Balañà (fill de Isidre Balañà) acordi amb Jaume Rovira de Montagut, que aquest es faci càrrec de les terres del Mas del Traça com a masover. Esdevé així el primer masover del mas.
Es reconstrueix aleshores la masia, molt afectada per les contínues guerres, i s’adquireixen unes parades d’horta adjacents, amb les que el mas, ja amb aigua, pot ser autosuficient. En aquest moment el cultiu que s’hi manté és el blat, l’avellana i la vinya.

Des d’aquest moment fins a mitjans de segle XX, sempre s’ha mantingut la masoveria, però en abandonar-se la vivenda, aquesta esdevé en runes uns anys més tard. Tot i així, en cap moment es deixa de conrear i actualment segueix essent una explotació agrícola amb producció d’ordi i ametlles.

El Mas del Traça actualment segueix pertanyent a la família Balañà i aquest any 2012, coincidint amb el 200 aniversari de la compra, s’ha rehabilitat íntegrament i s’ofereix a tothom qui hi vulgui passar una estada agradable com a casa rural.

Utensilis:

Per cuinar: Joc de 5 paelles, paellera, 2 olles, 1 planxa grill, 1 cassola, 2 safates de forn i 2 safates de ceràmica

Petits electrodomèstics: microones, torradora, espremedora elèctrica, batedora, 2 cafeteres tradicionals de 4-6 tasses i una cafetera Nespresso.

Accessoris de cuina: pinces inox , colador, cullera i espàtula de fusta, escumadora i cullerot

Accessoris per preparar: ratllador, pelador, trencanous, joc de 5 ganivets de cuina, taules de fusta per tallar, tisores de cuina, morter i mà de morter

Complements de cuina: escorreplats, saler, setrill, tapa microones, porró, fruiter, llevataps, obrellaunes i glaçoneres

Per la taula: disposa de parament per 10 pax amb vaixella completa, coberteria, copes de vi i cava, gots de diverses mides, joc de cafè i tasses. Bols i gots per nens.

Complements de parament i servei: tovalles per la taula gran, individuals, 2 plats quadrats grans, bols d’amanida i salsera. Hi ha una trona per nens.

Neteja: cubell d’escombraries amb tapa, estenedor i pinces, escombra, recollidor, pal i cubell de fregar.

Situació

Mapa
Mas del Traça
Cabra del Camp
Cabra del Camp, 43811 Tarragona
+34 682 177 627

Com Arribar

Activitats a la zona:

  • Enoturisme
  • Ruta del Cister
  • Rutes a Cavall
  • Ruta de la Capona

Veure les Activitats